TABAK VS E-LIQUIDY

Nahrievaný tabak vs. e-liquidy: Ktorá možnosť je menej škodlivá a bude vám viac chutiť?

22.7.2024

Brázdite internetom, pretože chcete skoncovať s cigaretami a hľadáte prijateľnejšiu alternatívu? Skvelý nápad, odvďačí sa vám okolie, budete sa cítiť čistejšie a takisto vám nová zmena pridá na imidži. Keďže ste tu, už viete, že existujú e-liquidy a zahrievaný tabak. Čo si ale vybrať? Po dočítaní tohto článku by ste mali mať jasnejšie v tom, čo bude pre vás lepšie.

Asi nemusíme písať desiatky riadkov o tom, aké je fajčenie tradičných cigariet škodlivé a neatraktívne pre okolie. Všetci to vedia a čoraz viac si to začínajú uvedomovať aj zarytí fajčiari. Ak ste sa s tým rozhodli raz a navždy seknúť, avšak samotného zvyku pobafkať si vo voľnej chvíli sa neviete zatiaľ zbaviť, máte na výber zahrievaný tabak a e-liquidy.

Ešte skôr, ako si kúpite svoj prvý zahrievač tabaku alebo vaporizér, zvážte všetky za a proti. 

Efekt na zdravie: Aký je rozdiel medzi zahrievaným tabakom a e-liquidmi?

V prvom rade, nahrievaný tabak aj e-liquidy sú považované za menej škodlivé ako tradičné cigarety, pretože neprodukujú štipľavý dym, popol a nezanechajú na vašom oblečení nelichotivý zápach:


● nahrievaný tabak zahrievaním tabakových listov vytvára aerosól obsahujúci nikotín,

● e-liquidy zase využívajú elektrický odpor na zahriatie tekutiny s obsahom nikotínu, čím vzniká inhalovateľná para.

I keď sa o oboch možnostiach hovorí ako o menej škodlivých oproti cigaretám, nie sú úplne bez rizika. Nahrievaný tabak je stále len tabak, ktorý pri dlhodobom konzumovaní potrápi vaše dýchacie cesty. Síce v menšom množstve ako cigarety, ale aj tak.

E-liquidy spravidla neobsahujú tabak, avšak nachádza sa v nich množstvo zložiek, ktoré môžu dráždiť:

● propylénglykol a/alebo rastlinný glycerín (tvoria väčšinu objemu e-liquidov, ovplyvňujú hustotu pary a intenzitu chuti,

● nikotín v rôznych koncentráciách (zvyčajne 0 –18 mg/ml), existujú však aj e-liquiidy bez nikotínu, len s príchuťou,

● prírodné či umelé arómy (tabakové, mentolové, ovocné, sladké, koktejlové), ktorých kvalita a bezpečnosť sa líši v závislosti od výrobcu a použitých zložiek,

● voda, ktorá slúži na vyladenie viskozity a chuti. 

Tabak vs e-liquidy: čo vám bude viac chutiť?

Samozrejme, nebudete fajčiť niečo, čo vám nechutí. Ak si potrpíte na čistú chuť prémiových odrôd tabaku a radi skúšate rôzne intenzity a tóny, nahrievaný tabak bude pre vás lepšia voľba.

Pochutná si na ňom každý konzervatívny fajčiar, ktorému vyslovene chutia cigarety, ale chce prejsť na modernejšiu a menej odpudzujúcu alternatívu. Zariadenie Ploom s tabakovými náplňami značky Camel často prináša chuť a pocit bližší klasickým cigaretám.

E-liquidy na druhej strane ponúkajú oveľa širšiu škálu príchutí. Okrem tradičných tabakových príchutí nájdete aj ovocné, sladké, mentolové… Táto rozmanitosť láka ľudí, ktorí radi skúšajú nové veci a neulietajú si príliš na samotnej tabakovej aróme.

Pri výbere e-liquidu je dôležité dbať na kvalitu a pôvod. Nekvalitné e-liquidy môžu predstavovať zvýšené zdravotné riziko.

Tip na článok: Prečítajte si, kde sa vzal tabak a akou cestou si prešla značka Camel?  

Je nahrievaný tabak lepší?

Neexistuje jednoznačný víťaz. Obe možnosti sú menej rizikové ako bežné cigarety, ale stále predstavujú určité zdravotné riziká. V konečnom dôsledku bude rozhodnutie závisieť od vašich chuťových preferencií. Ak chcete zistiť, či bude pre vás nahrievaný tabak to pravé, odpovedzte si na tieto otázky:

Chcete prejsť na bezdymové alternatívy, ale nechcete prísť o pôžitok z chuti skutočného tabaku? 

Nechcete obťažovať druhých cigaretovým dymom?

Chcete byť so svojím zvykom čo najdiskrétnejší?

Potrebujete si zachovať imidž na úrovni s elegantným nenápadným zahrievačom?

Ak ste odpovedali áno, prezrite si našu ponuku tabakových náplní Camel a zahrievačov Ploom X Advanced, prípadne si vyberte rovno celú štartovaciu sadu, v rámci ktorej si môžete zvoliť až tri rôzne príchute. Kto nevyskúša na vlasnej koži, nezistí. 

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť