HISTÓRIA PESTOVANIA A OBCHODU S TABAKOM

Stará dobrá Camelka v novom šate: Zahrievaný tabak žne veľký úspech

28.6.2024
Keď si zapálite cigaretu, asi málokedy rozmýšľate nad tým, aká zaujímavá história sa za ňou vlastne ukrýva. Príbeh plný zvratov, objavov, kontroverzií, vedeckých poznatkov i pohľadov na zdravie. A v centre toho všetkého stojí jedna značka, ktorá sa snaží meniť svet fajčenia – Camel.

Dejiny tabaku a legendy o zázračnom dare prírody

Tabak sa stal súčasťou ľudskej kultúry dávno predtým, než objavili Ameriku európski moreplavci. História tabaku siaha až do roku 6000 pred n. l., kedy ho pestovali a používali domorodé kmene.

Verili, že ide o dar bohov, ktorý lieči rany, tíši bolesť a spája svet živých so svetom duchov. Fajčenie bolo súčasťou náboženských rituálov, ale aj bežného života.

Legendy Indiánov kmeňa Huron pripisujú tabaku zásadnú úlohu pri záchrane ľudstva pred hladomorom.

Zaujímavosť: Indiánska legenda hovorí, že keď bola zem neplodná a ľudia hladovali, Veľký duch poslal ženu, aby zachránila ľudstvo. Všade, kde sa jej pravá ruka dotkla zeme, rástli zemiaky. Všade, kde sa jej ľavá ruka dotkla pôdy, rástla kukurica. A na mieste, kde sedela, rástol tabak.

Kolumbovo dedičstvo

Keď v roku 1492 pristáli na brehoch „Nového sveta" lode Krištofa Kolumba, netušil, že okrem zlata a korenia objaví komoditu, ktorá raz dobije svet. Posádka priviezla do Európy vzorky tabakových listov a semien.

Fajčenie sa čoskoro stalo hitom medzi španielskou šľachtou a postupne si nachádzalo cestu k ďalším národom starého kontinentu. Moreplavci rozšírili obchod s tabakom do Afriky, Ázie aj zvyšku sveta. Zrodil sa fenomén, ktorý navždy poznačil dejiny.

Vzostup cigarety a legenda menom Camel

Spočiatku mali navrch fajky a cigary. No v roku 1880 sa zrodila cigareta v podobe, ako ju poznáme dnes. Vynález stroja na hromadnú výrobu cigariet umožnil vyrábať denne státisíce kusov, čo rapídne zvýšilo dostupnosť tohto tovaru.

Zlomovým momentom bol rok 1913, keď na trh vstúpila značka Camel. Jej jedinečná zmes tureckých a virgínskych tabakov si okamžite získala srdcia fajčiarov. Camel sa stal stelesnením kvality, štýlu a pôžitku.

Cigarety prestali byť len mužskou záležitosťou a značky ako Marlboro cielili aj na ženy, ktoré si mohli vychutnať tenké cigarety. Budúcnosť tabaku vyzerala ružovo, ale…  

Veda povedala stop

Hovorí sa, že v najlepšom treba prestať. Ani masívna popularita tabaku však nezabránila tomu, aby postupne začali vychádzať na povrch tienisté stránky fajčenia. Lekári si u fajčiarov všimli nárast ochorení pľúc.

V roku 1929 sa objavili prvé štatistické dôkazy spájajúce fajčenie s rakovinou. Nasledovali ďalšie znepokojivé zistenia a varovania. Verejnosť však nad nimi dlho zatvárala oči, cigarety boli zbrane individualizmu, emancipácie aj spoločenskej prestíže.

Až nástup overených medicínskych štúdií v druhej polovici 20. storočia prinútil svet pozrieť sa pravde do očí, ktorú dnes vidíme na všetkých krabičkách – fajčenie zabíja.

História nahrievaného tabaku a hľadanie rozumného kompromisu

Keď sa zdravotné dopady fajčenia potvrdili, prišiel čas na zmenu. Zákazy reklamy a varovné nápisy na krabičkách boli len začiatok. Postupne pribudli obmedzenia fajčenia na verejnosti, vyššie dane aj prísnejšie pravidlá predaja.

Lenže ľudia sa cigariet len tak ľahko nevzdali a tabakové spoločnosti priniesli na trh „slimky”, ktoré mali byť menej škodlivé.

Vďaka technologickému pokroku tu dnes máme ešte šikovnejšie vychytávky – bezdymové nahrievané tabakové výrobky. Proste fajčenie 2.0. Menej škodlivé, menej otravné pre odporcov cigariet, ale stále s tou správnou príchuťou a rituálom, na aký je každý milovník kvalitného tabaku zvyknutý.

Tip: Prečítajte si viac o histórii zahrievaného tabaku

Ako sa značka Camel prispôsobila moderným trendom?

Pozrime sa najskôr na stručnú históriu značky Camel:

● 1913 – Značku Camel uviedla na trh spoločnosť R.J. Reynolds Tobacco Company,

● 1920 – 1950 – udržiava si pozíciu lídra na trhu. Ikonické reklamy s ťavou sa stávajú symbolom dobrodružstva a exotiky,

● 1950 – 1960 – Camel začína strácať podiel na trhu v prospech iných značiek, no stále patrí medzi najpredávanejšie,

● 2000 – 2010 – na trhu sa objavujú nové príchute a limitované edície,

● 2013 – pri príležitosti 100. výročia vzniku značky Camel predstavuje nový dizajn balenia inšpirovaný originálom z roku 1913,

● 2019 – súčasnosť – Camel sa v spolupráci s Ploom púšťa do segmentu zahrievaného tabaku s vlastnými tabakovými náplňami, pričom experimentuje s inováciami v duchu moderného fajčenia.

Hoci klasické cigarety pomaly prestávajú hrať prvé husle, z Cameliek sa stala kultová retro ikona a zároveň inovátor, ktorý hľadí do budúcnosti. Dôkazom je kompatibilita tabakových náplní s našimi zahrievačmi Ploom X Advanced.

Skrátka, ak vám klasické cigarety už nevoňajú, i tak si môžete dopriať skvelú chuť sušených listov, ale v elegantnejšej forme. Bez popola, bez dymu, bez zápachu.

Objavte všetky články na blogu

Naše najnovšie správy a aktualizácie
Ak chcete vstúpiť na naše webové stránky a dozvedieť sa viac o zariadení Ploom, potvrďte, že ste dospelý fajčiar alebo vaper.

Máte viac ako 18 rokov?

Potvrdiť